Er mogen op dit forum GEEN verzoekjes of requests gevraagd worden, dit staat ook in de regels die je accepteert bij het registreren op dit forum, hiervoor krijg je direct een permanente ban.
Wat is Usenet en hoe werkt nieuwsgroepen ?

Nieuwsgroepen en Usenet zijn eigenlijk hetzelfde. Nieuwsgroepen is de Nederlandse benaming van Usenet. Nieuwsgroepen zijn ontstaan in de jaren ‘80 en waren oorspronkelijk bedoeld om nieuwsberichten te delen. Eigenlijk een soort van forum waarmee men elkaar via berichten kon voorzien van nieuwe informatie.

Om gebruik te kunnen maken van nieuwsgroepen moet je ook verbonden zijn met een nieuwsserver.

Op deze nieuwsserver staan de benodigde bestanden die je kunt downloaden. Alle nieuwsservers zijn met elkaar verbonden en synchroniseren met elkaar.


Eweka wordt door veel gebruikers van Spotnet gebruikt als Usenet provider deze heb je nodig om van usenet te kunnen downloaden.


Zie het usenet eens als je harde schijf waarop een aantal mappen staan. In principe is een map vergelijkbaar met een nieuwsgroep. Er zijn in ieder geval dik meer dan 50000 van deze nieuwsgroepen met allemaal hun eigen naam en die naam gaat meteen weer over het onderwerp van de te posten teksten en of bestanden.

NZB bestanden
NZB bestanden zijn een soort gebruiksaanwijzing voor cliënt programma's zoals Grabit, SABnzbd en Alt.Binz. Elk bestand in de nieuwsgroepen is opgedeeld in een aantal delen, elk deeltje heeft een eigen uniek nummer. Een nzb is dus eigenlijk niets meer of minder dan al die unieke nummers bij elkaar in een tekstbestand en de plaats waar die bestanden zich bevinden.

Nieuwsserver
Elke internet service provider (ISP) heeft een nieuwsserver en kan in principe alle nieuwsgroepen op zijn server hebben staan. De meeste nieuwsservers ondersteunen echter niet alle nieuwsgroepen en er zijn er ook bij die de toegang tot de film en of muziek nieuwsgroepen volledig blokkeren.
Sommige ISP ondersteunen enkel maar de tekst groepen en heb je helemaal geen toegang tot de binaire (bijlagen) groepen. Ook de retentie bij de ISP of andere gratis nieuwsserver is meestal vrij laag. Dan rest niets anders dan een payserver.

Voor het gebruik van Spotnet raden wij de usenet provider: Eweka.nl aan. Deze provider biedt ongelimiteerde usenet toegang aan voor de scherpste prijs.
Afbeelding
Spotnet heeft een usenet service nodig om te functioneren, We raden hiervoor Eweka.nl aan.
  • Eweka.nl integreert probleemloos met Spotnet
  • Nederlandse servers
  • Ongelimiteerde usenet toegang
  • Beste retentie
  • 300 Mbps download snelheid
Samen met Eweka.nl hebben we voor Spot-net.nl gebruikers nu een mooie kortingsactie! U krijgt nu maar liefst 25% korting op een Eweka.nl usenet abonnement!

Bij Eweka.nl kunt u downloaden met een snelheid tot 300Mbit!
Daarnaast bieden zij een retentie aan van bijna 3000 dagen, Hierdoor is het mogelijk zelfs de oudste spots binnen te halen. www.spot-net.nl adviseert Eweka.nl

Wat zijn de verschillen tussen betaalde en niet betaalde servers?
De verschillen tussen de gratis nieuwsserver, de nieuwsserver die u meestal gratis kunt gebruiken van uw ISP, en dat van een nieuwsserver waarvoor u moet betalen zijn vaak erg groot en zijn niet zomaar in het kort uit te leggen. Toch zullen we proberen het een en ander te verduidelijken.

In principe bestond de levering van een ISP (Internet Service Provider) uit drie onderdelen: levering van de inbel-verbinding, e-mail faciliteiten en een nieuwsserver. In de begin periode van Internet in Nederland maakte maar weinig mensen gebruik van deze dienst. Het was voor veel mensen nogal een ingewikkelde materie.

Tevens downloaden gebruikers er niet zo veel aangezien de destijds geleverde inbel verbindingen traag waren in vergelijking met dit moment. De kosten van dataverkeer waren voor de ISP's te overzien. Naar mate de verbinding sneller werden groeide de vraag naar goed werkende nieuwsserver diensten.
De ISP's konden hier niet altijd in voorzien aangezien de aanschaf van nieuwsservers een kostbare aangelegenheid is. Ook groeide het dataverkeer, waardoor uiteindelijk veel ISP's veel geld kwijt waren voor de levering van haar gratis nieuwsdiensten.

Om als ISP toch deze diensten te kunnen blijven leveren heeft men de dienst in veel gevallen trager gemaakt. Dit houdt in dat je meestal niet de snelheid met downloaden zal behalen die je verbinding toelaat. Ook speelt de drukte van gebruikers vaak een grote rol in de snelheden die gebruikers behalen op deze gratis nieuwsservers. Het is daarom ook een trend dat veel ISP's geld gaan vragen voor de dienst die eerst gratis was.

Payserver
De naam zegt het al, een payserver is in tegenstelling tot een nieuwsserver van uw ISP niet gratis. Daar in tegen krijgen gebruikers (abonnees) hiervan een veel betere dienst met goede en snelle support wanneer er iets mis blijkt te zijn, of wanneer gebruikers gewoon met vragen zitten.
Wat is nu precies beter bij een payserver

Eweka biedt ongelimiteerde downloaden aan en daarnaast is het ook mogelijk een account aan te maken met een snelheid van 300 Mbps download! .

Snelle verbinding zonder knijpen van bandbreedte wat er dus op neer komt dat je de maximale snelheid van je internet aansluiting ook daadwerkelijk kunt benutten voor je download. Als je ergens bijvoorbeeld een 20 Mbit/s abonnement van een willekeurige provider hebt het mogelijk moet zijn om een dvd film in ongeveer 45 minuten te downloaden.

Meerdere connecties mogelijk tegelijkertijd.
Het is die paar euro's per maand echt waard als je regelmatig wat wilt downloaden. Kijk voor een volledig overzicht maar eens op de pagina met de payservers.

Retentie
De retentie is simpel gezegd het aantal dagen dat een nieuwsserver de berichten compleet bijhoudt. Kort gezegd, hoe korter deze tijd is hoe minder tijd jij hebt om de bestanden te downloaden. De retentie van je ISP of een gratis nieuwsserver is meestal maar 24 uur, de gemiddelde payserver haalt momenteel toch minimaal 250 tot 300 dagen. Kijk, dan heb je even de tijd.

Spot-net.nl Forums : Disclaimer